Selecteer een pagina

Volg de vazen

Ontdek meer over deze historische reis.

ga mee op reis!

Volg de historische reis van de grootste Delfts blauwe vazen ter wereld. De reis begint in de eeuwenoude porseleinstad Jingdezhen en eindigt in het huidige Delft van de 21e eeuw. Door de vaarroutes van de VOC-schepen te volgen, komt de geschiedenis van de porseleinhandel tot leven.

jingdezhen

Dit Chinese stadje is eeuwen geleden door keizer Zhenzong uitgeroepen tot porseleinhoofdstad van de wereld. Hier wordt al meer dan duizend jaar ‘blauw-op-wit’ porselein gemaakt van hoge kwaliteit. De grootste Delfts blauwe vazen ter wereld zijn in Jingdezhen op traditionele wijze, helemaal met de hand gemaakt en met de hand beschilderd door een meesterschilder van Heinen Delfts Blauw.

VOC

In de Gouden Eeuw haalden de handelaren van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) het mooiste porselein uit Jingdezhen naar Nederland. Dit ‘blauw-op-wit’ porselein was in Nederland razend populair. Over de handelstechnieken van de VOC valt een hoop te zeggen, maar feit blijft dat zonder deze periode de huidige porseleinhandel er heel anders uit had gezien. 

De vaarroute

De grootste Delfts blauwe vazen ter wereld volgen de historische vaarroute van de VOC van Jingdezhen naar Delft. Vroeger kregen de zeevaarders tijdens deze gevaarlijke reizen te maken met brute piraten, lamleggende ziektes en fllinke stormen. Veel schepen en hun bemanningsleden sneuvelden onderweg en de kostbare ladingen zonken voorgoed naar de zeebodem.

De gouden eeuw

Tijdens de Gouden Eeuw ging het Nederland voor de wind. Nederlanders stonden toen al bekend om hun creativiteit en ondernemerschap en begonnen hun eigen porselein te maken, als reactie op het ‘blauw-op-wit’ porselein uit Jingdezhen. Dit leidde tot de geboorte van Delfts blauw porselein, inmiddels een wereldwijd bekend en geliefd product waar Nederland trots op kan zijn.

delft

De grootste Delfts blauwe vazen ter wereld arriveren in Delft! Deze historische stad staat vol belangrijke VOC-gebouwen en Delfts blauw aardewerkfabrieken. De bijzondere tijdreis van het porselein komt hier ten einde en dat vieren we met een feestweek vol bijzondere activiteiten. Kom de grootste Delfts blauwe vazen ter wereld met eigen ogen bewonderen!