Selecteer een pagina

Het verhaal van de vazen…

Heinen Delfts Blauw heeft de twee grootste Delfts blauwe vazen ter wereld gemaakt. De vazen zijn op authentieke wijze gemaakt in de porseleinstad Jingdezhen en worden op passende wijze naar Nederland gebracht. In Delft wacht deze twee reuzen van ruim drie meter hoog, een feestelijk onthaal. Daarmee leggen de vazen een bijzondere verbinding tussen het heden en het verleden van de porseleinhandel en de broederlijke band tussen Jingdezhen en Delft, beiden bekend om hun blauw-op-wit porselein. Lees hier alles over het maakproces en het idee achter de vazen en hun bijzondere reis.

Broederband Delft – Jingdezhen

Delfts blauw aardewerk is tegenwoordig wereldwijd bekend. Toch had dit bijzondere porselein niet bestaan zonder de handel van de VOC in de Gouden Eeuw. De Nederlandse handelaren haalden het mooiste porselein uit de Chinese porseleinstad Jingdezhen naar Delft, wat leidde tot de geboorte van Delfts blauw aardewerk. Delft en Jingdezhen hebben tot op de dag van vandaag een bijzondere band dankzij hun gedeelde liefde voor het mooiste porselein en de schilderkunst. Daarom heeft Heinen Delfts Blauw de twee grootste Delfts blauwe vazen ontworpen en op authentieke wijze laten maken in Jingdezhen. Het maakproces gebeurt helemaal met de hand, zoals dit honderden jaren geleden ook gedaan werd.

De grootste vazen beschilderen

De grootste Delfts blauwe vazen ter wereld beschilderen is een enorme klus, zoals meesterschilder Pepijn met ons deelt. “Toen ik in mei aankwam in porseleinstad Jingdezhen was het erg warm en er is geen airconditioning in de fabriek. Het is een klein fabriekje en de vloeren zijn bedekt met een laag porseleinstof, wat de werkplaats een eeuwenoude uitstraling geeft. Buiten staan rijen grote vazen en ongebakken porselein te drogen.”

In deze authentieke setting begint Pepijn aan de enorme klus om de twee vazen volledig te beschilderen. “Het was technisch gezien een grote uitdaging voor mij, want het oppervlak van de ongebakken vazen was stoffig en korrelig. Hierdoor kun je geen ontwerp met potlood op de vazen schetsen. Ik moest met inkt aan de slag en dat kun je niet uitwissen als je een foutje maakt. Het was daarom ook spannend om maanden te moeten wachten op het eindresultaat!”

Het verhaal achter de schilderingen

De vazen hebben elk hun eigen afbeelding, met een eigen verhaal. Onze meesterschilder Simon van Oosten heeft de vaas met het schip ontworpen. “Wat is er nou mooier dan een groot schip uit de VOC-tijd op zo’n grote vaas. Dezelfde schepen die tijdens de Gouden Eeuw al dit soort vazen vervoerden naar Nederland. Het schip vaart als het ware de vaas rond. Dit verbeeldt de geschiedenis die steeds verdergaat en zich soms herhaalt, zoals het brengen van mooi vazen uit China naar Nederland.” Op de andere vaas prijkt een statige pauw, een ontwerp van onze meesterschilder Wilma Plaisier. “De pauw verwijst naar onze Delfts blauw fabriek de PAAUW. Het was belangrijk om het ontwerp mooi in balans te krijgen en niet teveel verfijning te verliezen door de grootte van de vaas.” De twee ontwerpen brengen heden en verleden van de porseleinhandel samen.

Het VOC-schip

De grootste Delfts blauwe vazen ter wereld reizen de geschiedenis van de porseleinhandel achterna. Per VOC-schip komen zij aan in Delft, net zoals het porselein in de Gouden Eeuw van China naar Nederland reisde. Het VOC-schip ‘Statenjacht Utrecht’ is gebouwd volgens originele bouwtekeningen uit 1746 die in het Scheepvaartmuseum liggen. Zo’n honderd werkloze jongeren hebben bijna zes jaar aan het schip gebouwd en hebben zo een bijzonder ambacht geleerd, waardoor ze de arbeidsmarkt op konden. Een statenjacht van de VOC werd vroeger vooral gebruikt voor het vervoer van belangrijke personen. Een passend schip dus voor onze twee porseleinen gasten van wereldformaat!

Bezoekersinformatie

Adres

Delftweg 133, 2289 BD Rijswijk (ZH).

Gratis parkeren

De Delfts blauw fabriek PAAUW is niet rolstoeltoegankelijk. Rolstoelgebruikers kunnen wel aan boord van het VOC-schip, maar er zijn geen geschikte voorzieningen aan boord.